Titulní obrázek

Nová generace Mazdy RX-7 obohatí trh již v roce 2017

Publikováno: 5.listopad 2012

Další generace sportovního vozu Mazda se fenomenálním označním RX-7 je na cestě. Dočkat bychom se jí měli již v roce 2017 při příležitosti 50 narozenin prvního použití rotačního motoru.

Označení RX-7 je s motorem Wankel těsně spjato, tento druh agregátu používaly všechny tři generace takto pojmenovaného sporťáku i pozdější RX-8. Rotační motor se pak objeví rovněž v nové generaci RX-7. Nově vyvíjená jednotka, interně nazývaná 16X, bude mít objem 2 x 800 cm3 a bude disponovat balíčkem techniky Skyactiv. Atmosférická verze motoru bude dosahovat výkonu okolo 220 kW. V budoucnu by se mohla objevit i přeplňovaná varianta tohoto motoru. Zatím však o tom automobilka nerozhodla.

Důležitou zprávou pro evropské fanoušky RX-7 je ta, že nový Wankel při použití speciálního katalyzátoru bude splňovat budoucí emisní normy Euro 6. Hybridem pak RX-7 určitě nebude, protože se taková technika k tomuto typu nehodí, nepomáhá totiž jízdnímu potěšení řidiče. Budoucí RX-7 bude velice lehká. Má vážit zhruba tolik co Toyota GT 86, jejíž pohotovostní hmotnost činí 1.265 kilogramů.

Povinné ručení 2012: V letošním roce se ceny povinného ručení dostaly vlivem konkurence na historická minima. Máte-li starší smlouvu, porovnejte si vaši platbu s některou online kalkulaček povinného ručení.

Základem RX-7 bude patrně platforma budoucí generace MX-5, automobil má použít množství hliníkových dílů. Naopak použitého karbonu kvůli jeho ceně a náročné výrobě tolik nebude. RX-7 bude mít delší rozvor než budoucí MX-5, v Japonsku má být dokonce nabízena verze s konfigurací interiéru 2+2. Na jiných trzích bude RX-7 pouze dvoumístná. Nový sporťák se staronovým označením RX-7 se stane nástupcem modelu RX-8, který se přestal vyrábět letos v létě. Bude prémiovým vozem, čemuž bude odpovídat i jeho cena. Ta má být ještě vyšší než u Nissanu 370Z, který na českém trhu začíná na částce 999.000 korun.