Titulní obrázek

Japonské auto roku 2012-2013

Publikováno: 9.leden 2013

V Japonsku se konala soutěž o Japonské auto roku 2012-2013. První místo obsadila Mazda CX-5. Získala 363 hlasů. Crossover tak porazil sporťáky Toyotu GT 86 a Subaru BRZ.

Mazda CX-5 je prvním modelem značky disponujícím kompletním balíčkem techniky Skyactiv, která je zaměřena na snížení spotřeby paliva. Model získal v konečném hodnocení 363 hlasů. Automobil tak předstihl o 45 hlasů sporťáky Toyota GT 86 a Subaru BRZ. Ty jsou sesterskými modely, používají stejnou techniku a vyrábějí se ve stejné továrně.

Hledáte nejlevnější povinné ručení pro váš vůz? Využijte Srovnávač pojištění vozidel a ušetřete. Po zadání několika parametrů si můžete vybrat z nabídky více než deseti pojišťoven.

Porotci na CX-5 ocenili balíček techniky Skyactiv. Ta snižuje spotřebu auta, ale ne na úkor jízdních kvalit. Porotě se líbil právě turbodiesel 2,2 Skyactiv-D a jízdní vlastnosti. Šéf vývoje pohonných jednotek Kiyoshi Fujiwara poděkoval porotě, že tuto techniku ocenila. „Byla to dlouhá cesta. V prvních dnech vývoje Skyactivu mě hodně kolegů oponovalo, že tato technika není odpověď. Zůstali jsme ale věrni naším cílům a dnes jsme oceněni porotou Japonského auta roku,“ řekl Fujiwara.

O celkovém pořadí rozhodlo 60 porotců, především novinářů. Japonským autem roku se může stát takový vůz, který byl na japonský trh uveden mezi 31. říjnem předchozího roku a 1. říjnem aktuálního roku. Podmínkou je i to, že se takového automobilu musí prodat alespoň 500 exemplářů. Loni se Japonským autem roku stal elektromobil Nissan Leaf. Ten byl prvním elektrickým autem, který v této anketě vyhrál.